?איך לבחור את הממליצים המושלמים ללימודים בחו"ל

מכתבי המלצה הם דרישה בסיסית ברוב המלגות ללימודים לתואר מתקדם בחו"ל, ויכולים להכריע את קבלתכם לתוכנית. לכן, חשוב להבין את הדרישות הייחודיות של כל מסלול, ולדעת לבחור את הממליצים הנכונים שיכתבו עליכם את ההמלצה הטובה ביותר.

יואב גרוס

סוגי מכתבי ההמלצה

לרוב תידרשו לשני סוגים עיקריים של מכתבי המלצה:

1. מכתב המלצה אקדמי
המלצה מפרופסור או מרצה שלימד אתכם במהלך התואר הראשון או התארים המתקדמים. ככל שהממליץ מכיר אתכם אישית יותר – כך המכתב יהיה חזק יותר. מרצה שלא זוכר אתכם עשוי לכתוב מכתב גנרי, ולכן עדיף לבחור מישהו שהייתם איתו בקשר לאורך זמן – למשל, מרצה שלימד אתכם כמה קורסים, הנחה אתכם בעבודת סמינר או אפילו שימשתם כעוזרי הוראה שלו.

2.ממכתב המלצה מקצועי או עדות אופי
הממליץ המקצועי יכול להיות מנהל שעבדתם עבורו, מפקד מהצבא או אדם אחר שהיה אחראי עליכם, למשל בעמותה שבה התנדבתם. המכתב הזה נועד להציג אתכם מזווית אחרת – לא אקדמית – ולכן חשוב לבחור מישהו שיכול לתאר אתכם בצורה אותנטית ומעמיקה, ולא רק על סמך היכרות שטחית.

איך בוחרים ממליץ טוב?

בחירת ממליץ נכונה יכולה להיות המפתח להצלחה שלכם בקבלת המלגה. הנה כמה טיפים שיעזרו לכם להחליט:

היכרות קרובה ודוגמאות קונקרטיות
בחרו בממליץ שמכיר אתכם היטב ויכול לספק דוגמאות קונקרטיות על עבודתכם והתקדמותכם. מרצה שאצלו כתבתם סמינר או פרופסור שהיה מנחה שלכם בתזה הוא בחירה אידיאלית. ממליץ שמכיר אתכם לעומק יכתוב מכתב מדויק ומשכנע הרבה יותר מאשר מישהו שלא יודע עליכם הרבה.

ממליץ בעל שם
אם אפשר, כדאי לבחור ממליץ מוכר, ורצוי בעל שם בין-לאומי. שמו של הממליץ יכול להוסיף כוח למכתב, במיוחד אם מדובר בדמות מוכרת באקדמיה או בתעשייה.

יחסים חיוביים
אם הבוס הישיר שלכם לא היה מעריך אתכם, עדיף לבחור באדם אחר מהארגון שמכיר אתכם טוב יותר ויכול לכתוב מכתב חיובי. למשל, ראש צוות שאהב את העבודה שלכם, או שותף שראה את ההתקדמות שלכם במהלך העבודה.

היכרות ארוכת טווח
בחרו ממליץ שמכיר אתכם לפחות שנה, ושיכול לתאר את ההתפתחות שלכם לאורך זמן. מכתב שמגיע ממישהו שמכיר אתכם על פני תקופה ארוכה יעביר את המסר בצורה משכנעת יותר.

ממליץ בדרג אקדמי גבוה ומעורב
השילוב האידיאלי הוא ממליץ בדרג גבוה ובעל שם, שמוכן להשקיע זמן בתהליך הכתיבה. חשוב לזכור שהממליץ יצטרך לעקוב אחר שליחת המכתבים ולעיתים גם לדרג אתכם, ולכן כדאי לבחור מישהו שמוכן באמת להשקיע בכך.

טיפים נוספים

פנייה מראש
תנו לממליצים שלכם לפחות חודש להכין את המכתב. מדובר באנשים עסוקים שעושים לכם טובה, אז תדאגו להקדים לבקש מהם, כדי שהם יוכלו להקדיש לכך את הזמן הנדרש.

פגישה מקדימה
לפני כתיבת המכתב, בקשו לשוחח עם הממליץ ולספר לו על ההתפתחות שלכם מאז תקופת הלימודים או העבודה המשותפת, על היעדים שלכם ועל הסיבות שבגללן אתם מעוניינים להתקבל לתוכנית. כך הוא יוכל לכתוב מכתב שמוסיף עומק להצהרה האישית שלכם.

לסיכום: אל תהססו לפנות!

ברוב המקרים, ממליצים ישמחו לעזור לכם להתקדם. בחרו בקפידה את האנשים הנכונים, צרו איתם קשר מבעוד מועד ושתפו אותם בתהליך – ותזכו במכתבי המלצה שיוכלו להטות את הכף לטובתכם בקבלה לתוכנית המבוקשת.

יש לכם שאלות והתלבטויות נוספות? מוזמנים לשאול אותן בקהילה שלנו של לימודים באנגליה וארה"ב